tirsdag 7. september 2010

Horn med ost og skinke. Og za'atar.


Vi har et relativt stort kjøleskap, men det har likevel en lei tendens til alltid å være fullt. Ikke misforstå, med tanke på fattigdom både i inn- og utland blir det helt feil å klage over et fullt kjøleskap.

Det er bare det at trengselen der inne i kjøla står i et omvendt proposjonalt forhold til ryddighet og orden. Når graden av orden utvikler seg i negativ retning øker trengselen. Derfor må jeg med jevne mellomrom ta en gjennomgang.

Min mann kommer til å bli overrasket når han leser dette, siden han for noen timer siden mumlet noen gloser da han forsøkte å plassere ingrediensene til dagens middag innimellom leverpostei, en nesten tom kurv med bringebær, en halvspist yoghurt og tre slitne gulrøtter. Men jeg har faktisk gjort en gjennomgang av kjøleskapet i dag. Det ble i den forbindelse gjort funn av blant annet skinke-rester fra lørdagens middag, to åpnede poser revet ost og tre liter skummetmelk som må brukes før torsdag. Optimale forhold for hornproduksjon, med andre ord.

Horn er kanskje ikke det sunneste man kan servere ungene etter barnehagen. Strengt tatt er det knapt ok til lunsj. Men min datter syns horn fungerer aldeles utmerket som middag, siden det muliggjør at middagen kan inntas på lekeplassen. Hornene vil nok også funke som innhold i barnehage-matpakken i morgen.

Horn kan lages uten fyll, og spises med godt pålegg. Eller de kan fylles med det man måtte finne i kjøleskapet under et systematiserings-tokt. Med tomatsaus, skinke og ost blir hornene til forveksling lik calzone. Som jo smaker godt. Jeg nøyde meg med nevnte skinke og ost.

Et horn. Med ost og skinke. Ikke veldig eksperimentelt, men det enkleste skal jo ofte være det beste


Jeg krydret et lite utvalg horn med den arabiske krydderblandingen za'atar. Za'atar er basert på timian (en type timian som er særlig utberedt i de arabiske middelhavslandene), sumak, sesamfrø og salt. Min erfaring med za'atar er særlig knyttet til spising av manaqish bi'l za'atar, et flatt brød med za'atar og olivenolje. Veldig godt, veldig libanesisk og ifølge lokale kilder veldig bra for kropp og sjel. Nuvel, nok om zaatar. For nå.


Za'atar
Za'atar fås kjøpt i butikker med arabiske matvarer, men jeg fant også et glass på Ultra.


Horn med ost og skinke

(ca 16 generøse horn)

900 g hvetemel
50 g tørrgjær
2 ss sukker
1 ts salt
5 dl skummet melk (eller 50/50 helmelk og vann)
70 g margarin

Bland tørrgjær, hvetemel, sukker og salt i en bakebolle. Smelt smør og bland med melken. Varm opp væsken til 37 grader og bland med de tørre ingrediensene i bakebollen. Elt lett til alle ingrediensene er godt blandet. Sett til heving i halvannen time.

Elt den ferdighevede deigen til den blir smidig. Del deigen i to og kjevle ut runde leiver. Bruk et pizzahjul og del hver av leivene i 8. Legg på ost, skinke og det du måtte ønske. Rull sammen til horn. Pensle med egg og strø gjerne på valmuefrø, sesamfrø eller za'atar. La hornene etterheve i 30 minutter før de stekes på 200 grader i 15-20 minutter. Avkjøl på rist.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails