torsdag 23. september 2010

5 om dagen - Gulrotkake


Jeg er svært privilgert som bor i et nabolag med babyer og dertilhørende mammaer i (nesten) annethvert hus. Et par av disse har dratt igang en barselgruppe som møtes for trilling og påfølgende lunsj. Nybakte mødre er fine matgjester. Jenter som bærer, løfter, krabber og triller 24/7, og som egenhendig forer opp små troll som vokser i turbofart, de pirker ikke i maten eller ber om grønn salat og vann. Jeg benyttet anledningen til å lage en gulrotkake som ikke passer kalorihysterikere, men som smaker deretter. Dersom kaloriene gir dårlig samvittighet kan man dessuten holde fokus på de sunne gulrøttene. Det gjelder jo å tenke positivt. 5 om dagen!

Gulrøtter er som kjent sunne saker. Vi snakker styrket immunforsvar, glattere hud, godt syn, senket kolesterolnivå og velfungerende mage, samt forebygging av kreft, betennelser og hjerteproblemer. Med mer. Det er med andre ord bare å hive innpå.

Jeg skal ikke påstå at gulrotens eminente helsefremmende egenskaper kan legitimere massive mengder smør, sukker og sjokolade. Men jeg kan helt klart argumentere for at gulrotkaken som beskrives under smaker godt.

Gulrotkaken er basert på en oppskrift fra interiørbutikken R.O.O.M og sto visstnok på trykk i KK for en tid tilbake. Oppskriften på krem er voldsom. Jeg smurte på et tykt lag, som selv i mine øyne balanserte hårfint på grensen mellom godt og kvalmende. Og likevel fikk jeg mye til overs. 2/3 holder nok lenge, og jeg tviler på at noen vil klage dersom man nøyer seg med halvparten.
Gulrotkake fra R.O.O.M

Bunn av
3 store egg
2,5 dl matolje
350 gram sukker
2 ts vaniljesukker
2 ts kanel
0.5 ts muskat
0.5 ss natron
0.5 ss bakepulver
325 gram hvetemel
100 g kokesjokolade
400 g gulrot
1.5 eple

Ostekrem
200 gram smør
500 gram melis
400 gram kremost naturell (Jeg brukte Philadelphia)
3 ss vaniljesukker

Egg, olje og sukker piskes sammen til massen blir lys. Sikt i de tørre ingrediensene. Hakk kokesjokolade og rør inn. Riv gulrot og eple og rør inn. Ha røren i en bakepapirkledd langpanne. Oppskriften foreslår å bruke en 20x30 form, jeg brukte en 24x34. Stek på rist midt i ovnen på 180 grader. I oppskriften står det at den skal steke i 60 minutter, men min kake var ferdig allerede etter 45 minutter. Hvelv den ferdigstekte kaken ut av langpannen og over på en rist og ta av bakepapir før den avkjøles.

Ostekremen lages ved å røre sammen smør (helst romtemperert) og melis, før vaniljesukker og kremost piskes inn. Smøres på kaken når kaken er avkjølt.

1 kommentar:

  1. Den gulrotkaken er bare kjempegod, en av mine klare favoritter! Og så sunn da gitt!

    Trine ;)

    SvarSlett

Related Posts with Thumbnails