lørdag 4. september 2010

Scampi med koriander, chili, lime og ingefær


Det er politisk ukorrekt å spise scampi. Scampi-oppdrett benytter antibiotika, forurenser tilstøtende vann, og klusser med økosystemene i områdene hvor det anlegges oppdrettsanlegg. Grunnene til ikke å spise scampi er altså mange. Men det er én god grunn til å spise scampi: det smaker så bra. Det er dessuten unektelig noe kjent med argumentene mot scampi. Jeg har hørt flere av dem før, men i en annen sammenheng. Siden dette er en matblogg og ikke politisk kvarter skal jeg ikke nevne norsk lakseoppdrett. Selv om det er fristende...

Uansett, fredag er fast rekekveld. Relativt fast, iallefall. Store ristede rekesmørbrød med majo, dill og sitron, noen biter avokado, helgefølelse, sofa og
Jack. Og nå nærmer det seg rekesesong. Mens vi venter på at rekene skal bli store, faste og smakfulle spiser vi altså scampi. Som er store og faste, men i utgangspunktet ikke proppfulle av smak. I utgangspunktet. Etter å ha introdusert mine scampi for fire thailandske ambassadører var de alt annet enn smakløse.


Scampi med koriander, chili, lime og ingefær

500 g scampi
1 chili (middels sterk)
1 lime
1 neve koriander
2 ts revet ingefær

Bland saften av lime med finkuttet chili, grovhakket koriander og revet ingefær. Rens scampi og legg i blandingen. La de stå og trekke til seg smakene i en time.

Sett en panne til middels sterk varme, tilsett rikelig med olivenolje og stek scampiene. Pass på at de ikke blir overstekte, de trenger ikke mer enn ca ett minutt på hver side i pannen. Snu når de endrer farge fra grå til lys rosa. Kjøttet i scampien skal gå fra å være blankt til å bli hvitt. Legg ferdigstekte scampi på et fat. Hell oljen fra pannen i en kopp, bland denne med rester av lime-marinaden og hell over scampiene.

Server som en smårett med ristet brød og f.eks. chili aioli, i følge med et lyst øl. Tiger er kanskje det mest åpenbare valget til Thai-inspirert mat, men jeg gikk for en Miller. Det fungerte fin-fint. Eller server som en enkel middag med nudler.
4 kommentarer:

 1. Nam! I den grad man skal spise scampi, skal den spises med det utslåelige følget du har skrevet om. Og jeg må si jeg liker tanken på at det er rekekveld hver fredag, og ikke tacokveld - slik ungene prøver å innføre her i heimen.

  Dessuten er det fint å se at det iallefall finnes noen som mener rekeseson ikke er om sommeren - for det er om vinteren rekene er best. :)

  SvarSlett
 2. Takk, denne oppskriften skal jeg prøve! Det var nettopp ingefær, lime, chilli og koriander jeg hadde i tankene at jeg skulle bruke til scampiene mine i kveld:-)

  SvarSlett
 3. Tiger er øl fra Singapore! Singha og Chang er Thailandsk øl.

  SvarSlett
 4. dette skal jeg prøva på fisk. men med olje på og, ikkje berre limesaft som væske. og oljen går jo til steiking, så da er det jo med uansett i panna.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails