fredag 29. oktober 2010

Tilslørte bondepiker


Selv om husets totale konsum av kaker, is og andre søtsaker er relativt høyt, spiser vi sjelden dessert etter middag. Tid, eller mangel på tid, er et tilbakevendende tema og desserter kommer et stykke ned på prioriteringslisten. Synd i grunn, for jeg elsker dessert.

For å forhindre at min relasjon til dessert utvikler seg i retning av en ulykkelig kjærlighet måtte gårsdagens middag derfor vike til fordel for noe søtt. Industrielt fremstilt tortellini med ost smakte like intetsigende som forventet, men en påfølgende runde med pimpa tilslørte bondepiker fjernet den dårlige ettersmaken av fabrikk-pasta.

Oppskriften er hentet fra Øyvind Hjelles bok "Gourmet for begynnere". Det er en bok jeg liker godt (selv om jeg aldri har blitt helt dus med tittelen). Hjelle fremhever norske råvarer, og presenterer flere norske klassikere i ny utgave. Slik som "Bortskjemte bondepiker".

Oppskriften under er ikke identisk med original-oppskriften, jeg har gjort flere mindre endringer.



Bortskjemte tilslørte bondepiker
4 porsjoner
5 kjeks (Kornmo)
7 ss sukker
2 ss smør
1 ts kanel
2 dl eplemost
Vaniljeis

Kjekssmuler
5 Kornmo-kjeks
2 ss sukker
1 (solid) ss smør
Varm opp en stekepanne og ha i smør og sukker. Knus kjeksene grovt i mindre biter og ha i pannen. Fortsett å hakke kjeksen opp i smuler med en tresleiv mens det steker. La det surre til smulene er gyldne. Ha de ferdigstekte smulene på et kjøkkenpapir som trekker til seg overflødig fett og sørger for at smulene holder seg sprø.


Epler
2 mellomstore epler (helst syrlige, sprø norske epler)
2 ss sukker
1 ss usaltet smør
1 ts kanel

Eplene skrelles og renskes før de deles i 6-8 båter (avhengig av størrelsen på eplene). Bruk en liten kniv til å runde av kantene på eplebåtene slik at de ikke går i oppløsning under steking.

Ha sukker i en varm stekepanne. Rist litt på pannen mens sukkeret smelter. Når sukkeret er nesten helt smeltet tilsettes eplebåter, smør og kanel. Rist litt på pannen slik at eplebåtene blir stekt på alle sidene. Ta pannen av stekeplaten og la eplene stå og trekke et par minutter til de er møre.



Karamell
3 ss sukker
2 dl eplemost
Varm opp en stekepanne og strø i sukkeret slik at det fordeler seg jevnt over pannen. La sukkeret smelte. Ikke rør i pannen, rist eventuelt litt i den for å få sukkeret til å fordele seg. Når det begynner å boble tilsettes eplemost. Rør litt i pannen for å fjerne karamell som har festet seg til kantene. La det koke i ca 5 minutter, til eplemosten har kokt inn til 5 % av den opprinnelige mengden.

Bruk gjennomsiktige servingsglass eller legg på en dessertskål. Legg kjekssmuler nederst og epler oppå. Topp med en solid skje vaniljeis av god kvalitet, bruk is som er myk etter å ha stått fremme en liten stund. Hell over karamell og dryss resten av kjekssmulene over.






8 kommentarer:

  1. Mmmmm....ser veldig godt ut:)

    Hilsen
    Annica

    SvarSlett
  2. Et ypperlig forslag, finner frem kjeks og epler med det samme her.
    Klem og håper dagene er fine

    SvarSlett
  3. Hei,

    Vi liker veldig godt din blogg hvor du med stor iver og interesse skriver om mat og kokkerier. I denne forbindelse vil vi sette stor pris på om du kunne tenke deg å stå på vår blogger outreach liste om dette og tilsvarende tema.

    For tiden holder vi blant annet på med en konkurranse hvor man kan vinne en Quooker – den kokende vannkranen (se www.quooker.no for mer info om produktet). Hvis du kunne tenke deg å stå på denne listen, vennligst kontakt Erik Sørflaten på erik.sorflaten@no.mslworldwide.com

    På forhånd takk.

    Med vennlig hilsen
    Erik Sørflaten
    MSL Oslo

    SvarSlett
  4. Hei! Som jeg savner fine bilder og gode oppskrifter her nå:) Håper du bare har ei lita pause:)
    God Jul til deg og dine!!

    SvarSlett
  5. It's a shame you don't have a donate button! I'd certainly donate to this brilliant blog! I guess for now i'll settle for
    bookmarking and adding your RSS feed to my Google
    account. I look forward to brand new updates and
    will share this website with my Facebook group. Chat soon!


    Also visit my webpage :: http://nytimes626.com

    SvarSlett
  6. I think this is among the most significant information for me.
    And i'm glad reading your article. But should remark on some general things, The web site style is perfect, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

    Also visit my web blog ... http://pregnancyhelper.in

    SvarSlett
  7. This design is steller! You definitely know how to keep a reader entertained.
    Between your wit and your videos, I was almost moved to start
    my own blog (well, almost...HaHa!) Fantastic job.
    I really enjoyed what you had to say, and more than
    that, how you presented it. Too cool!

    my blog - viagra

    SvarSlett

Related Posts with Thumbnails