Jeg har allerede skrevet om brødoppskriften fra Jim Lahey fra The Sullivan Street Bakery. Men jeg må skrive om dette brødet igjen, og denne gangen også gjengi oppskriften.
Godt brød er viktig. Til helgefrokosten, til rekesmørbrødene og til suppelunsj. Jeg betaler gjerne 40-50 kroner for et godt brød, men det siste året har vi hatt et problem. Det er ikke skikkelig gode brød å oppdrive her i nærheten. Coop-kjeden og Kiwi har brød som er helt greie til matpakken, men ikke noe som ligner luftige landbrød med hard og sprø skorpe. Meny fører brød fra United Bakeries, men heller ikke de selger landbrød-varianten (selv om United har et knall-godt landbrød). Brødmangel kan som kjent føre til demonstrasjoner, opptøyer og franske revolusjoner så problemet måtte løses.
Løsningen skulle vise seg å være svært enkel. Faktisk så enkel at den er piece of cake også for ikke-bakere.
14-15 timer før jeg trenger brødet ta jeg frem en bakebolle. Dette skjer typisk på ettermiddagen i forlengelsen av middagsryddingen. Jeg heller følgende i bakebollen:
500 g hvetemel
4 dl vann (ikke bruk helt kaldt vann, la det være litt lunkent)
0.25 ts tørrgjær
1 ts salt
Jeg bruker en tresleiv eller lignende til å røre ingrediensene lett sammen. Her er det ikke snakk om å røre sammen en deig, jeg sørger kun for at ingrediensene er sånn noenlunde blandet. Så dekker jeg bollen med gladpack og et rent kjøkkenhåndkle. Totalt tidsforbruk: mindre enn 5 minutter.
Blandingen står natten over, i pluss/minus 12 timer på et lunt sted. (Helst pluss). Brødblandingen skal da ha hevet seg en god del. Jeg strør så litt hvetemel på kjøkkenbordet og bruker en slikkepott for å få den ferdighevede brødblandingen ut av bakebollen og ut på kjøkkenbordet. Blandingen vil være veldig klissete, akkuratt slik den skal være. Den skal nemlig ikke eltes, kun brettes lett sammen. Brettingen handler mest om å samle den runde deigen til en firkant og er langt enklere å utføre enn å forklare. Bloggen Mat på Bordet har tatt bilder av brettingen her. Ta tak i ytterkanten av den runde deigen og brett inn mot midten. Gjør det samme på motsatt side. Snu deigen 90 grader og gjør det samme. Ta frem kjøkkenhåndkle som ble brukt under hevingen og strø på hvetemel. Legg deigen oppå kjøkkenhåndkle og pakk deigen godt inn i håndkle. Tidsforbruk inkludert vasking av kjøkkenbenk og bakebolle: 10 minutter.
Så skal det heve i 2 timer til. Etter halvannen time finner jeg frem en stålkjele med lokk. Det beste ville nok vært å bruke en jerngryte, eller kanskje en keramisk form eller pyrex, men det har jeg ikke. Og stålkjelen min funker helt fint. Denne setter jeg inn i stekeovnen, med lokket på, og setter ovnen på 230 grader.
Så skal det heve i 2 timer til. Etter halvannen time finner jeg frem en stålkjele med lokk. Det beste ville nok vært å bruke en jerngryte, eller kanskje en keramisk form eller pyrex, men det har jeg ikke. Og stålkjelen min funker helt fint. Denne setter jeg inn i stekeovnen, med lokket på, og setter ovnen på 230 grader.
Etter en halvtime i ovnen tar jeg ut den nå glohete kjelen. Jeg tar av lokket og bruker kjøkkenhånkle til å slippe brøddeigen oppi kjelen. Det blir oftest igjen litt deig på håndkleet og deigen oppi kjelen har langt fra en glatt overflate. Det gjør ingenting, så lenge deigen er sånn noenlunde jevnt fordelt. Jeg setter på igjen lokket og plasserer kjelen på rist på nestnederste nivå i stekeovnen. Brødet stekes med lokket på i 30 minutter. Da tar jeg av lokket og steker videre i ytterligere 20-30 minutter. Når brødet har fått en mørk og fin skorpe tar jeg kjelen ut av ovnen og velter brødet ut på en rist for avkjøling.
Lang forklaring på et enkelt brød. For det er virkelig enkelt. Vi lager det nesten hver eneste helg og er like fornøyd hver gang. Just do it!
Helt enig! Brødet er bare geniallt! Har til overs å prøve med grovere mel - har du forsøkt?
SvarSlettHei Ina og mange takk for at du gjorde meg oppmerksom på denne oppskriften. Jeg har prøvd mange brødoppskrifter, men aldri funnet en jeg har vært 100% fornøyd med. Men nå har jeg super-oppskriften :-)
SvarSlettJeg har også til gode å bruke grovere mel. Mon tro om man med grovere mel må øke gjærmengden?
Trur eg må prøve :) Men tåler ikkje kveitemjøl, så her prøver eg med spelt, håpar det går bra ;)
SvarSlettVil gjerne høre om resultatet dersom du prøver med spelt Henriette!
SvarSlettUtrolig enkelt og godt brød! Aldri bakt brød før, men resultatet ble perfekt første gangen. :)
SvarSlettSpennende :) Kanskje jeg skal prøve meg på det en dag :D
SvarSlettDette må jeg enkelt og greit forsøke å lage med glutenfritt mel!!
SvarSlettSpennende - jeg vil gjerne høre om oppskriften funker med glutenfritt mel!
SvarSlettLykke til :-)
Hei igjen! Nå har jeg laget masse varianter av brødet - spelt, grov, frø, nøtte/rosin, kanel/rosin..... Kan virkelig anbefale kanel/rosin varianten..:))
SvarSlett