onsdag 1. september 2010

Kjøttboller med tomatsaus og spaghetti


Kjøttboller er populært her hjemme. For hun som ofte sliter med å sitte stille i flere minutter sammenhengende er det praktisk med all mat man kan ta i hånden og gnafle i seg mens man løper rundt og gjør unna noen av de mange gjøremålene som haster. Prøvesitte samtlige stoler rundt kjøkkenbordet, kontrollere innholdet i et par kjøkkenskuffer, bla litt i en bok, tilbake til kjøkkenbordet for å høre om folk snart er ferdig-spist, sjekke forholdene på badet og så videre og så videre.


Siden maten ofte transporteres rundt på denne måten er kjøttboller uten saus å foretrekke. I dag valgte vi likevel en variant med tomatsaus, inspirert av denne oppskriften på Trines Mektige Matblogg.


Kjøttboller med tomatsaus og spaghetti


Kjøttbollene lages av
400 g kjøttdeig
2 sjalottløk
0.5 rød chili
3 fedd hvitløk
1 egg
1 ss HP-saus
1 ts salt

Finhakk sjalottløk, chili (uten frø) og hvitløk og kna inn i kjøttdeigen. Tilsett HP-saus, salt og egg og elt sammen. Jeg foretrekker å lage relativt store kjøttboller fordi de blir saftigere. Av 400 g kjøttdeig lager jeg ca 14 boller. Disse stekes raskt i en middels varm panne slik at de får en stekeskorpe. Ikke stek de for lenge, stekeskorpen skal ikke være hard og kjøttet skal fortsatt være rødt inni bollene.


Tomatsaus lages av:
0.5 løk
1 rød paprika
1 liten squash
1 boks hermetiske tomater (i tråd med oppskriften på Tines Mektige Matblogg brukte jeg hermetiske cherrytomater, men vanligvis bruker jeg ordinære hermetiske tomater i spaghettisaus)
0.5 rød chili
4 fedd hvitløk
1 ss sukker
1 ts salt
0.5 ts pepper
sitronsaft av 0.25 sitron

Skjær løk i terninger. Ha i en kjele sammen med litt olje og la det surre på middels varme til løken er myk. Skjær paprika og squash i like store biter, finhakk hvitløk og chili og ha det i kjelen sammen med de hermetiske tomatene. Rør inn sukker og la det putre et par minutter. Smak til med salt, pepper og sitron. Ha i kjøttbollene, sett på lokk. La det trekke på middels lav varme i ca 10 minutter til grønnsakene er møre og kjøttbollene er gjennomstekte. Ta av lokket og la det stå i 2 minutter til slik at noe av væsken fordamper. Hvis sausen fortsatt er for tynn kan 1 ss maizena tilsettes.


Server med basilikum og manchego-ost (eller parmasan), i følge med spaghetti.

3 kommentarer:

 1. sikkert et dumt spørsmål, men jeg spør alikevell.
  hva er HP-saus?

  SvarSlett
 2. På ingen måte et dumt spørsmål! HP saus (eller sauce) er en britisk saus som blant annet inneholder eddik og ulike krydder som gir en sursøt smak. Den finnes i de fleste dagligvareforretninger av en viss størrelse.

  SvarSlett
 3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails