mandag 13. september 2010

Oransje blåmandag. Gulrotsuppe med ingefær og koriander


Blåmandag. Ikke blå som i blue, eller trist. Men som i nestsiste dag før faste, dagen man skulle begrense matinntaket slik at det ble bedre plass til de massive mengder mat som skulle inntas på feitetirsdag. Vi gjør det gjerne i omvendt rekkefølge. Massive mengder mat i helgene etterfulgt av en kompenserende blåmandag. Både av hensyn til lommebok og til magemål. Slik sett er mandag er bra dag for suppe.

Dagens oppskrift er derfor en suppe, av type gulrot. Kjedelig? Ok, jeg skal gi deg fire svært gode grunner til å lage gulrotsuppe (eller suppe av andre grønnsaker, for den del):

1. Økonomi. Klarer du å bruke en femtilapp på ingrediensene til denne suppa har du blitt lurt.

2. Tid. Suppa står på bordet i løpet av en halvtime. Og da har du rukket å rydde ut av barnehagesekken, bladd gjennom posten og dekket på bordet mens grønnsakene koker. Hvis man er av den organiserte typen kan man lage suppa en dag man har tid til overs (hvilken dag er det?) og oppbevare den i fryser eller kjøleskap til en passende anledning.

3. Smak. Selv om gulrotsuppe aldri kommer opp på topp-ti-listen over mine kulinariske høydepunkt smaker det godt. Særlig etter en helg med mye GreteRoede-fientlig mat.

4. Helse. Kleenex-forbruket i heimen har eksplodert de siste ukene og vi erklærer nok en gang krig mot barnehage-bakteriene. Som et ledd i opprustningen er gulrotsuppe bra vitamin-ammo. Hvitløk er bakterie-dødare nummer 1. Gulrøtter er proppfulle av betakaroten som kroppen omdanner til A-vitamin. Og A styrker immunforsvaret. Det gjelder også for ingefær, som både skal dempe hoste og virke slimløsende (svært aktuelt her hjemme i disse dager) og som bidrar til å holde styr på mage og fordøyelse (et behov som etter all sannsynlighet vil oppstå i nær fremtid). Koriander inneholder også betakaroten, i tillegg til alfabet-vennene B (folat), C og E.

Det er dessuten begrenset hvor mange kalorier man klarer å dytte oppi suppa, selv etter lemfeldig omgang med en boks creme fraiche.

Ved nærmere ettertanke burde jeg egentlig utarbeidet en generisk formel som måler middagsretter med utgangspunkt i variablene økonomi, tid, smak og helse...


Jeg kan ikke skjønne annet enn at du nå er overbevist, så her er oppskriften:


Gulrotsuppe med ingefær og koriander
(3-4 porsjoner)

1 løk
1 ss smaksnøytral olje
5 store gulrøtter
2 middels store kokepoteter
0.25 chili (eller litt chilipulver)
1-2 ss revet ingefær
3-4 fedd hvitløk
1 liter grønnsakskraft eller buljong
2 ss creme fraiche
Lime, saft
Salt
En neve koriander

Hakk løk og ha i en kjele med smaksnøytral olje på middels sterk varme. La det surre mens gulrøtter og poteter kuttes opp i jevnstore biter. Ha grønnsakene i gryta og la det stå i et par minutter. Tilsett finhakket hvitløk og chili, samt revet ingefær. La det surre i et par minutter til før grønnsakskraften helles i. La det koke til grønnsakene er møre.

Kjør suppen i en foodprosessor eller bruk stavmikser til den får en glatt konsistens. Ha suppen tilbake i gryta og la det koke opp. Smak til med lime-saft og salt. Hakk litt av koriander-bladene og rør inn i gryta.

Ta gryta av stekeplaten og tilsett creme fraiche (rør inn eller la det ligge som en øy i suppa på hver tallerken). Strø over fersk koriander og server med et godt brød.

4 kommentarer:

 1. Supert! Oppskrift notert. Så faktisk kjempegod ut!

  SvarSlett
 2. Så fin blogg du har, leser den ofte.
  Gulrotsuppen er min favorit og det spises ofte.

  Hilsen Tiina (fra barnehagen) :)

  SvarSlett
 3. Så hyggelig å høre, Tiina! Spesielt fint å få tilbakemeldinger fra bekjente.

  M får mye god mat i barnehagen så hun godtar ikke hva som helst til middag når hun kommer hjem :-)

  Ha en fin høstuke!

  SvarSlett
 4. Flott blogg, men gulerotsuppen er litt fattig på proteiner jeg bruker å ha noen røde linser i min, ellers så kan man jo spise den med brød med sinke til.
  ellers er gulerot suppe min favoritt ofte, da under navnet kjærlighetssuppe.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails