onsdag 18. august 2010

Tjukk-snipp



Jeg har vokst opp i et hjem hvor mat og matlaging har stått sentralt. Min mor er kokk av yrke og det må vel også sies om min mormor. Siden jeg var barn har begrepet familiehygge vært synonymt med gode matopplevelser, enten rundt middagsbordet, i sofaen en lørdagskveld eller med en god nistepakke i fanget.

Min mormor har et imponerende arsenal av bake-oppskrifter. Som fortsatt brukes flittig, til glede for barn, barnebarn, oldebarn, venner og naboer. En del av disse oppskriftene finnes ikke i moderne kokebøker. Mormor kaller det gammeldags mat. Jeg kaller det tradisjonsmat og har et ønske om å ta vare på oppskifter og teknikker. Blant annet gjennom denne bloggen.

Første runde er tjukk-snipp. En klar favoritt hos min datter, som begynner å mase om "nipp" så snart hun ser sin oldemor. Søtt og godt, og enkelt å håndtere for en liten barneneve. Mormor er rutinert, og har derfor alltid en ladning liggende i fryseren.

Tjukk-snipp

(stor oppskrift)
2 kartonger kremfløte
0.5 liter lettrømme
3.5 dl sukker
6 ts hjortesalt
ca 1200 g hvetemel

Hjortesaltet blandes i lettrømmen. Rør inn fløte og sukker. Tilsett hvetemel til deigen blir samarbeidsvillig. Kjevle ut stykker av deigen til ca 3 mm tykkelse. Lag en lang papp-strimmel som er ca 6 cm bred. Legg denne på den utkjevlede deigen slik at du kan skjære rette streker med et riflet skjærehjul (mormor kaller skjærehjulet en trinse). Legg deretter papp-strimmelen på skrå og skjær slik at du får ruterformede stykker (eller leiver, som min mormor sier). Legg stykkene på stekebrett og strø gjerne på litt sukker. Stekes på 250 grader i 8-10 minutter.

Den ferdig utkjevlede deigen skjæres først på langs med et riflet skjærehjul.

Og så på tvers slik at stykkene, eller leivene, får ruter-form.

15 kommentarer:

  1. Så artig, på tirsdag kom svigermor med akkurat slike til oss. :)

    SvarSlett
  2. Har leitet lenge, etter bestemor's tykk snipp å her fant jeg den:). Tusen takk, har bakt dem i dag å sønn på 15, som aldri har smakt det før, likte dem:)).

    SvarSlett

  3. gode gammeldagse snipper.Her i Odalen kaller vi dem Mor Sæther-snipper.Her visper vi sammen 4 egg og en halv kilo farin.Tilsetter en kvart kilo smeltet smør,en halv liter kefir,en kilo mel ,og to sp.skjeer hjortesalt.stekes ved 225 gr. i 10 min. hilsen kari gravli 2130 knapper

    SvarSlett
  4. ...Og på Sand kaller vi de for Mo-sokningssnipper...

    SvarSlett
  5. Også kalles de for: "træsjarsnipper". Kjært barn har mange navn ;-)

    SvarSlett
  6. Hvis en deler dem, hva er godt å ha i dem

    SvarSlett
    Svar
    1. Har aldri hørt at noen har delt disse, men dem er gode å dyppe i melk. ��

      Slett
  7. Blir de sprø eller myke? Bestemor lagde noen som ble sprø å nesten smakte litt salt. Eneste jeg husker er at hu hadde rømme i deigen...

    SvarSlett
  8. Jeg tror jamen at dette er snipper som mora mi bakte for over 50 år siden. Det var med hjortesalt.
    Hvor mange dl går det på to kartonger kremfløte? Jeg trenger mål.

    SvarSlett
  9. Kan det være disse snippene vi kaller spenulasi😃

    SvarSlett
    Svar
    1. De likner hvertfall i form på det vi her nord kler for spekulasi, bare at spekulasi er lysere stekt👍

      Slett
  10. Hei. Far kaller disse for gommo bakkels, han er fra Hemsedal. kjempegode er dem og fine og bare ta med seg på tur. Hilsen Else

    SvarSlett

Related Posts with Thumbnails