søndag 17. oktober 2010

Kanelboller, -snurrer, -knuter eller kanel i svingene

Jeg er svak for gjærbakst. Etter å ha sett litt for mange bilder av kanelboller, kardemommeboller, sjokoladeknuter og epleknuter i forrige uke ble fristelsen for stor. Dessuten hadde vi en åtte-måneders-jubilant i hus, og sånt må jo feires.

Oppskriften jeg bruker er nok et arvegods fra min mor. Den er godt utprøvd, enkel og grei.

Kanelboller

1 gjær
150 g smør
7 dl melk
1.5 dl sukker
Ca 1200 g mel

Smeltet smør
Sukker
(Vaniljesukker)
Kanel
Egg til pensling

Smelt smør og bland sammen med melken. Varm blandingen til 37 grader, rør inn gjær. Rør inn sukker og mel. Pass på å ikke bruke mer mel enn nødvendig. Deigen må kunne eltes, men kan gjærne være litt klissete. Elt i 2-3 minutter til deigen er smidig. Hev i 45-60 minutter.

Del deigen i 4 emner. Kjevle ut emnene til rektangulære leiver som skal være i underkant av 1 cm tykk. Smør på litt smeltet smør, strø på en blanding av sukker og kanel. Et lite dryss vaniljesukker er også godt, bland i så fall vaniljesukkeret inn i sukkeret.

Kanelsnurrer lages ved at leiven rulles sammen og skjæres stykker på ca 3 cm. Ønsker du å lage knuter som på bildet over legger du en uten fyll leiv over den med smør, sukker og kanel. Kjevle lett over de to leivene og skjær 3 cm brede remser langs kortsiden. Remsene tvinnes og formes til en kanelknute.

Legg kanelsnurrene eller -knutene på en bakepapirkledd stekeplate. Dekk til og la dem etterheve i 45 minutter. Pensle med egg og stek på 225 i 10-12 minutter (avhengig av ovn og størrelse på knutene). Avkjøl på rist.


Jubilantens første møte med kanelknuter

5 kommentarer:

 1. Tenk,endelig har jeg fått til gjærbakst!! :-D Jeg var kjempekry! ;) Deigen var veldig lett å drive med,og jeg gleder meg til å lage boller/kringle med vaniljekrem..! Mari H

  SvarSlett
 2. Hei pa deg!
  Jeg kom over din blogg pa anbefaling av en venninne! Her var det mye inspirasjon a fa, ja! Jeg legger meg til som folger, jeg ;-)

  ha en fin dag!

  SvarSlett
 3. Dette var helt topp - for nå er de siste av husets spist her i dag og nye må produseres.

  Takk for inspirasjon og ikke minst et er herlig bilde av en glad liten fyr med mors snurrer i lanken.

  Klem og gode helg fra alle oss her
  ps brødet står til heving, så kryss fingrene :O)

  SvarSlett
 4. Mange takk for veldig hyggelige kommentarer! :-D

  Mari: Så gøy å høre at oppskriften fungerte. Det begynner jo å bli noen år siden vi eksperimenterte flittig på kjøkkenet sammen. Jeg har ikke laget eggekrem siden, men det er kanskje på tide med et comeback?!

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails