onsdag 6. oktober 2010

Lammekjøttboller med tabbouleh og baba ghannouj
Jeg husker godt et av mine første møter med libanesisk mat. Vi satt rundt et bord overfylt med utallige varianter av mezze. Ulike salater, hoummus og baba ghannouj, 4-5 ulike typer nøtter, ost, små brød med zaatar, syltete grønnsaker, oliven, fritert kjøtt, kibbi og så videre og så videre. Jeg spiste så mye at jeg var usikker på om jeg ville klare å gå hjem. Og først da jeg fikk en stor tallerken grillet kjøtt foran meg skjønte jeg at mezze kun er starten på en libanesisk middag. Libanesisk mat er generøs.

I god norsk nøysommelig tradisjon sto mezze på gårsdagens meny - som hovedrett. Min mann lagde lammekjøttboller med hvitløk, timian og spisskummin mens jeg stilte med tabbouleh og baba ghannouj.

I mangel på en god innvandrerbutikk i nærheten ble aubergine-dippen baba ghannouj en alternativ variant. Den lages egentlig med tahini (sesampasta), men av en eller annen grunn inngår ikke tahini i sortimentet på den lokale Prix-butikken. En god dæsj yoghurt ga ikke helt samme resultat, men det funket.

Både tabbouleh og baba ghannouj smaker ypperlig til grillet kjøtt.


Tabbouleh

4 porsjoner
1 dl bulgur hvete
5 vårløk
5 dl finhakket bladpersille
0.25-0.5 dl finhakket mynte
3 tomater
1 sitron, saft
2 ss olivenolje
Salt & pepper

Kok opp 2 dl vann. Ha i bulgur og la det trekke under lokk i 10-15 minutter. Sett til avkjøling. Dersom du ikke har bulgur hvete kan du bruke couscous.

Finhakk vårløk og bland med finhakket bladpersille. Tlsilsett finhakket mynte, smak til slik at myntesmaken ikke blir overveldende. Fjern kjernen i tomatene og skjær i små terninger.

Bland avkjølt bulgur og blandingen av persille, mynte, vårløk og tomat. Smak til med olivenolje, sitron, salt og pepper.

Baba ghannouj

4 porsjoner

2 aubergine
5 ts tahini, eller 2 ss tyrkisk yoghurt
3 ss sitronsaft
1.5 ts salt
1-3 hvitløksfedd

2 aubergine bakes i ovn med grillelementet på til "kjøttet" i auberginene er mykt. Skrell av skinnet under kaldt rennende vann, eller skrap ut kjøttet med en skje. Mos aubergine-kjøttet med en mikser eller en gaffel og rør inn tahini. Eller yoghurt dersom du, som meg, ikke har tahini tilgjengelig. Tilsett sitronsaft og salt, smak til med hvitløk.2 kommentarer:

Related Posts with Thumbnails