onsdag 27. oktober 2010

Boeuf BourguignonBoeuf Bourguignon. Eller "kjøttgryte inspirert av oppskrifter på Boeuf Bourguignon". Jeg har litt problemer med matretter med fransk navn. Litt fordi jeg ikke snakker fransk og derfor kløner med uttalen. Og litt fordi franske matbetegnelser kan klinge lettere pretensiøst på mitt kjøkken. Jeg har jo tross alt bare laget en gryte med biffkjøtt og rødvin. Uten å ha den fjerneste erfaring med hvordan kjøttgrytene i Bourgogne smaker.

Jeg har laget denne retten noen ganger, og plukker ideer fra flere ulike oppskrifter. Mange oppskrifter er i mine øyne gjerrige på grønnsakene, jeg syns man bør ha en solid gulrot per porsjon, samt litt persille- eller sellerirot. Videre har jeg byttet ut småløk, som inngår i klassiske oppskrifter, med sjalottløk. Rett og slett fordi sjalottløk er lettere tilgjengelig.

Boeuf Bourguignon
3 porsjoner

600 g storfekjøtt (mørbrad eller flatbiff funker utmerket)
35-50 g smør
3 gulrøtter
1 persillerot (kan sløyfes eller byttes ut med sellerirot)
8 sjalottløk
3-4 dl rødvin (egentlig skal man vel bruke en vin fra Bourgogne, men jeg velger rimeligere viner)
2.5 dl god oksekraft (jeg bruker Jacobs utvalgte)
2 ss tomatpuré
2 laurbærblad
3 fedd hvitløk
En neve fersk timian
Salt og pepper
200 g sjampinjong
150 g bacon

Fjern eventuelle sener og skjær kjøttet i mindre biter, ca 4x4x4 cm. Brun kjøttet i olje i en stekepanne. Ikke ha for mye kjøtt i pannen, stek i flere (to eller tre) omganger. Kjøttet skal få en fin stekeskorpe så bruk relativt høy varme. Mot slutten av steketiden tilsettes smør. La kjøttet trekke til seg smøret før det helles over i en ildfast gryte. Rengjør pannen mellom hver runde med steking.

Skjær gulrøtter og persillerot i terninger eller staver. Rens sjalottløkene, men behold endene slik at løken ikke går i oppløsning under koking. Fres grønnsakene i en panne med litt olje et par minutter. Ha grønnsakene i gryten sammen med kjøttet. Tilsett tomatpuré, finhakket timian, renskede hvitløksbåter, laurbærblad og oksekraften. Hell over rødvin til det dekker kjøttet. La det koke opp. Ta lokk på gryten og sett den i stekeovnen på 170 grader. Der skal den stå i drøyt 1.5 time.

Mens gryta står i ovnen forbereder du sopp og bacon. Del sjampinjongene i fire eller åtte (avhengig av om soppen er liten eller stor). Fres dette i litt olje i en stekepanne til soppen blir gylden og fin. Skjær bacon i små terninger. Stek på middels varme i litt olje. La baconbitene ligge på kjøkkenpapir frem til servering.

Ta gryta ut av ovnen, smak til med salt og pepper. Dersom du syns sausen er for tynn kan du jevne med litt maizena. Hvitløken smaker etter min mening godt etter å ha kokt sammen med de andre godsakene, men fjern den gjerne dersom det skal serveres til folk som er skeptisk. Strø over sopp og bacon og server retten med potetmos eller kokte poteter.

3 kommentarer:

  1. Ikke så mye estetikk over dette, ser lite spennende ut. Dessverre.

    SvarSlett
  2. Takk for deilig oppskrift, er skrevet ut og skal prøves snarest! :)

    SvarSlett

Related Posts with Thumbnails