tirsdag 12. oktober 2010

Tom kha gai. Minus kha.Jeg har tidligere tilkjennegitt en forkjærlighet for thailandsk mat. De friske fine smakene, som er sterke uten å være overveldende og som ofte inkluderer noe søtt, sjarmerer mine smaksløker i senk.

Tom kha gai betyr kyllingsuppe med galangal. Å lage tom kha gai uten galangal blir altså litt som å lage tomatsuppe uten tomat. Som tidligere nevnt er det manko på innvandrerbutikker i nabolaget, og jeg gidder sjelden å dra inn til byen for å kjøpe én ingrediens. Og galangal selges ikke på nærbutikken. Men ingefær er tilgjengelig.


Gårsdagens middag ble dermed en thai-inspirert kyllingsuppe med kokosmelk og ingefær. Jeg fulgte ingen bestemt oppskrift, men gikk for en barnevennlig variant. Min datter likte det hun fikk servert, og jeg mener suppen beholdt de gode smakene tross en relativt beskjeden kryddermengde.

Thailandsk kyllingsuppe med kokosmelk og ingefær

3 porsjoner

1 ts tørket kafferlime blad
2 sitrongress (eller 5-6 syltede sitrongress på glass)

3 sjalottløk
2 ss revet ingefær
5 dl kokosmelk
6 dl kyllingkraft, eller buljong
1 -2 ts sambal oelek
1-2 ss (asiatisk) fiskesaus
2 ts sukker

1-2 lime, skall og saft
3 kyllingfilet
2 vårløk

Koriander

Finhakk sjalottløkene og knus kafferlimebladene. Ha kafferlime og sjalottløk i en kjele og la det surre på middels varme i et par minutter.

Skjær av den nedre enden av sitrongresset og fjern det ytterste laget på stilkene. Bank den gjenværende delen og finhakk. Har du ikke ferskt sitrongress kan du bruke syltet sitrongress på glass som selges i matbutikker av en viss størrelse.

Tilsett kokosmelk, sitrongress og revet ingefær og la det koke i fem minutter.

Bruk en kyllingkraft eller buljong som ikke er for salt (enkelte buljonger er veldig salte...). Tilsett kraften og la det koke opp. Smak til med sambal oelek, sukker og fiskesaus. Vær forsiktig med fiskesausen, den kan gjøre suppen i overkant salt. La det koke i fem minutter. Smak til med limesaft og revet limeskall.

Kyllingfiletene skjæres i mindre biter, vårløken kuttes i tynne skiver. Ha kylling og vårløk i suppen kort tid før servering, kyllingen skal kun koke i noen få minutter (3-4 minutter). Ta ut en bit og skjær i to for å sjekke om den er gjennomkokt. Dersom kyllingen blir liggende i den varme suppen etter at den er ferdigkokt blir den raskt litt tørr.

Server med ris og et dryss frisk koriander.

2 kommentarer:

  1. Ser og høres kjempedeilig ut! God middagsmat på kalde høstkvelder!

    SvarSlett

Related Posts with Thumbnails