fredag 29. oktober 2010

Tilslørte bondepiker


Selv om husets totale konsum av kaker, is og andre søtsaker er relativt høyt, spiser vi sjelden dessert etter middag. Tid, eller mangel på tid, er et tilbakevendende tema og desserter kommer et stykke ned på prioriteringslisten. Synd i grunn, for jeg elsker dessert.

For å forhindre at min relasjon til dessert utvikler seg i retning av en ulykkelig kjærlighet måtte gårsdagens middag derfor vike til fordel for noe søtt. Industrielt fremstilt tortellini med ost smakte like intetsigende som forventet, men en påfølgende runde med pimpa tilslørte bondepiker fjernet den dårlige ettersmaken av fabrikk-pasta.

Oppskriften er hentet fra Øyvind Hjelles bok "Gourmet for begynnere". Det er en bok jeg liker godt (selv om jeg aldri har blitt helt dus med tittelen). Hjelle fremhever norske råvarer, og presenterer flere norske klassikere i ny utgave. Slik som "Bortskjemte bondepiker".

Oppskriften under er ikke identisk med original-oppskriften, jeg har gjort flere mindre endringer.



Bortskjemte tilslørte bondepiker
4 porsjoner
5 kjeks (Kornmo)
7 ss sukker
2 ss smør
1 ts kanel
2 dl eplemost
Vaniljeis

Kjekssmuler
5 Kornmo-kjeks
2 ss sukker
1 (solid) ss smør
Varm opp en stekepanne og ha i smør og sukker. Knus kjeksene grovt i mindre biter og ha i pannen. Fortsett å hakke kjeksen opp i smuler med en tresleiv mens det steker. La det surre til smulene er gyldne. Ha de ferdigstekte smulene på et kjøkkenpapir som trekker til seg overflødig fett og sørger for at smulene holder seg sprø.


Epler
2 mellomstore epler (helst syrlige, sprø norske epler)
2 ss sukker
1 ss usaltet smør
1 ts kanel

Eplene skrelles og renskes før de deles i 6-8 båter (avhengig av størrelsen på eplene). Bruk en liten kniv til å runde av kantene på eplebåtene slik at de ikke går i oppløsning under steking.

Ha sukker i en varm stekepanne. Rist litt på pannen mens sukkeret smelter. Når sukkeret er nesten helt smeltet tilsettes eplebåter, smør og kanel. Rist litt på pannen slik at eplebåtene blir stekt på alle sidene. Ta pannen av stekeplaten og la eplene stå og trekke et par minutter til de er møre.



Karamell
3 ss sukker
2 dl eplemost
Varm opp en stekepanne og strø i sukkeret slik at det fordeler seg jevnt over pannen. La sukkeret smelte. Ikke rør i pannen, rist eventuelt litt i den for å få sukkeret til å fordele seg. Når det begynner å boble tilsettes eplemost. Rør litt i pannen for å fjerne karamell som har festet seg til kantene. La det koke i ca 5 minutter, til eplemosten har kokt inn til 5 % av den opprinnelige mengden.

Bruk gjennomsiktige servingsglass eller legg på en dessertskål. Legg kjekssmuler nederst og epler oppå. Topp med en solid skje vaniljeis av god kvalitet, bruk is som er myk etter å ha stått fremme en liten stund. Hell over karamell og dryss resten av kjekssmulene over.






onsdag 27. oktober 2010

Boeuf Bourguignon



Boeuf Bourguignon. Eller "kjøttgryte inspirert av oppskrifter på Boeuf Bourguignon". Jeg har litt problemer med matretter med fransk navn. Litt fordi jeg ikke snakker fransk og derfor kløner med uttalen. Og litt fordi franske matbetegnelser kan klinge lettere pretensiøst på mitt kjøkken. Jeg har jo tross alt bare laget en gryte med biffkjøtt og rødvin. Uten å ha den fjerneste erfaring med hvordan kjøttgrytene i Bourgogne smaker.

Jeg har laget denne retten noen ganger, og plukker ideer fra flere ulike oppskrifter. Mange oppskrifter er i mine øyne gjerrige på grønnsakene, jeg syns man bør ha en solid gulrot per porsjon, samt litt persille- eller sellerirot. Videre har jeg byttet ut småløk, som inngår i klassiske oppskrifter, med sjalottløk. Rett og slett fordi sjalottløk er lettere tilgjengelig.

Boeuf Bourguignon
3 porsjoner

600 g storfekjøtt (mørbrad eller flatbiff funker utmerket)
35-50 g smør
3 gulrøtter
1 persillerot (kan sløyfes eller byttes ut med sellerirot)
8 sjalottløk
3-4 dl rødvin (egentlig skal man vel bruke en vin fra Bourgogne, men jeg velger rimeligere viner)
2.5 dl god oksekraft (jeg bruker Jacobs utvalgte)
2 ss tomatpuré
2 laurbærblad
3 fedd hvitløk
En neve fersk timian
Salt og pepper
200 g sjampinjong
150 g bacon

Fjern eventuelle sener og skjær kjøttet i mindre biter, ca 4x4x4 cm. Brun kjøttet i olje i en stekepanne. Ikke ha for mye kjøtt i pannen, stek i flere (to eller tre) omganger. Kjøttet skal få en fin stekeskorpe så bruk relativt høy varme. Mot slutten av steketiden tilsettes smør. La kjøttet trekke til seg smøret før det helles over i en ildfast gryte. Rengjør pannen mellom hver runde med steking.

Skjær gulrøtter og persillerot i terninger eller staver. Rens sjalottløkene, men behold endene slik at løken ikke går i oppløsning under koking. Fres grønnsakene i en panne med litt olje et par minutter. Ha grønnsakene i gryten sammen med kjøttet. Tilsett tomatpuré, finhakket timian, renskede hvitløksbåter, laurbærblad og oksekraften. Hell over rødvin til det dekker kjøttet. La det koke opp. Ta lokk på gryten og sett den i stekeovnen på 170 grader. Der skal den stå i drøyt 1.5 time.

Mens gryta står i ovnen forbereder du sopp og bacon. Del sjampinjongene i fire eller åtte (avhengig av om soppen er liten eller stor). Fres dette i litt olje i en stekepanne til soppen blir gylden og fin. Skjær bacon i små terninger. Stek på middels varme i litt olje. La baconbitene ligge på kjøkkenpapir frem til servering.

Ta gryta ut av ovnen, smak til med salt og pepper. Dersom du syns sausen er for tynn kan du jevne med litt maizena. Hvitløken smaker etter min mening godt etter å ha kokt sammen med de andre godsakene, men fjern den gjerne dersom det skal serveres til folk som er skeptisk. Strø over sopp og bacon og server retten med potetmos eller kokte poteter.

tirsdag 26. oktober 2010

If it ain't broke, don't fix it - lammeskank


Jeg har tidligere tilkjennegitt min forkjærlighet for (norsk) lam. Og ennå er det rikt utvalg av lammekjøtt i butikkene. Jeg betalte drøyt 60 spenn for to fine lammeskanker i nærbutikken - det er nok det nærmeste jeg kommer følelsen av å vinne i Lotto dette året.

Jeg vurderte å teste ut en ny og spennende oppskrift, men lot det være. Min mann lager lammeskank som smaker himmelsk og noen ganger gjelder ordtaket "if it ain't broke, don't fix it" også på kjøkkenet. Oppskriften er å finne
her på hans blogg.

mandag 25. oktober 2010

Vaniljemuffins med sjokoladeglasur

På bloggen Joy the Baker fant jeg en oppskrift på Hot Fudge Sundae Cupcakes. Med fristende bilder og en enkel oppskrift var jeg solgt. Oppskriften under er konvertert til norske måleenheter.

Selve muffins-oppskriften gir enkle vaniljemuffins uten noe fiks-fakseri. Siden det skal plasseres en ikke-ubetydelig-mengde fiks-fakseri oppå muffinsene var det helt greit. Dersom man derimot ønsker mer smak i muffinsene anbefaler jeg å bruke oppskriften på Magnolia Vanilla Cupcakes.

Jeg valgte også å la sjokoladen avkjøle og stivne før jeg toppet med krem og serverte. I originaloppskriften skal sjokoladen være lun og kremen på med det samme - det smaker sikkert ikke feil det heller.

Vaniljemuffins med sjokoladeglasur

10-12 muffins

2.5 dl hvetemel
1.75 dl sukker
1 ts bakepulver
0.5 ts natron
0.25 ts salt
50 g smør
1.25 dl melk
1 egg
0.5 ts vaniljeekstrakt

Sjokoladeglasur
50 g sjokolade
0.5 dl fløte

Ha mel, sukker, bakepulver, natron og salt i en bolle. Skjær smøret i små terninger eller bruk romtemperert smør. Rør smøret sammen med de tørre ingrediensene (gjerne med en kjøkkenmaskin) til alt er blandet og har en kornete konsistens. Rør inn halvparten av melken.

Visp sammen resten av melken med vaniljeekstrakt og egget i en separat bolle. Hell det over melblandingen og rør til alt er blandet sammen.

Fordel røren i 10-12 muffinsformer, helst i et muffinsbrett. Fyll hver form halvfull. Stek på 180 grader i ca 20 minutter til muffinsene er gyldne.

Ta muffinsene ut av ovnen og la dem avkjøle et par minutter i muffinsbrettet før de settes på en rist. La dem bli helt avkjølt.

Glasuren lages av 50 g sjokolade etter eget ønske. Jeg brukte Freia kokesjokolade 70%. Hakk sjokoladen i mindre biter og legg i en bolle. Kok opp fløte og hell over sjokoladebitene. La det stå i ett minutt før du rører i blandingen til sjokoladen smelter og du får en jevn glatt glasur. Dersom sjokoladen blir tyntflytende og vanskelig å bruke som glasur kan den stå og stivne i 10 - 30 minutter. Rør innimellom og sjekk om den har fått passe konsistens.

Smør et lag sjokolade på muffinsene. La sjokoladen stivne helt. Topp med krem og pynt med cocktailbær.






søndag 17. oktober 2010

Kanelboller, -snurrer, -knuter eller kanel i svingene

Jeg er svak for gjærbakst. Etter å ha sett litt for mange bilder av kanelboller, kardemommeboller, sjokoladeknuter og epleknuter i forrige uke ble fristelsen for stor. Dessuten hadde vi en åtte-måneders-jubilant i hus, og sånt må jo feires.

Oppskriften jeg bruker er nok et arvegods fra min mor. Den er godt utprøvd, enkel og grei.

Kanelboller

1 gjær
150 g smør
7 dl melk
1.5 dl sukker
Ca 1200 g mel

Smeltet smør
Sukker
(Vaniljesukker)
Kanel
Egg til pensling

Smelt smør og bland sammen med melken. Varm blandingen til 37 grader, rør inn gjær. Rør inn sukker og mel. Pass på å ikke bruke mer mel enn nødvendig. Deigen må kunne eltes, men kan gjærne være litt klissete. Elt i 2-3 minutter til deigen er smidig. Hev i 45-60 minutter.

Del deigen i 4 emner. Kjevle ut emnene til rektangulære leiver som skal være i underkant av 1 cm tykk. Smør på litt smeltet smør, strø på en blanding av sukker og kanel. Et lite dryss vaniljesukker er også godt, bland i så fall vaniljesukkeret inn i sukkeret.

Kanelsnurrer lages ved at leiven rulles sammen og skjæres stykker på ca 3 cm. Ønsker du å lage knuter som på bildet over legger du en uten fyll leiv over den med smør, sukker og kanel. Kjevle lett over de to leivene og skjær 3 cm brede remser langs kortsiden. Remsene tvinnes og formes til en kanelknute.

Legg kanelsnurrene eller -knutene på en bakepapirkledd stekeplate. Dekk til og la dem etterheve i 45 minutter. Pensle med egg og stek på 225 i 10-12 minutter (avhengig av ovn og størrelse på knutene). Avkjøl på rist.


Jubilantens første møte med kanelknuter

fredag 15. oktober 2010

Mild indisk kyllinggryte


En ny oppskrift fra Familiekokeboka er testet ut. "Chicken Khorma" er ifølge herrene Gausdal og Alfsen er en mild indisk kyllinggryte for hele familien. For meg er adjektivene mild og indisk lettere motstridende.

Min erfaring med indisk mat startet med fire ukers backpackerferie i Dehli og Varanasi. Det daglige matbudjettet lå på under 10 norske kroner og det ble mye gatekjøkkenmat. Null kjøtt og mye dhal. De første dagene tok kryddermengden nesten pusten fra meg. Men etterhvet som ukene gikk satte jeg mer og mer pris på den eksplosjonsartede smaksopplevelsen med påfølgende nummen tunge og svetteperler i pannen.

Med dette som bakgrunn ble den milde indiske kyllinggryta i overkant mild for meg. Men familiens samlede karaktersum blir likevel høy. Min datter var åpenbart begeistret - såpass begeistret at hun droppet den sedvanlige kveldsmaten til fordel for en ny runde med indisk kylling. Min mann var også positiv, og jeg gir stort pluss for at kyllingbitene ble saftige.

Oppskriften er i all hovedsak identisk med originalen, men jeg har endret noen av måleenhetene. Videre brukte jeg hermetiske tomater og anbefaler derfor at vannmengden reduseres noe.

Chicken Korma, a'la Gausdal & Alfsen

4 - 6 porsjoner

100 g smør (eller ghee dersom du har det)
2-3 middels store løk, finhakket
6 hvitløksfedd, finhakket
30 g ingefær, revet
1 grønn chili, finhakket
2 ss garam masala
1 boks hermetiske tomater (eller 400 g grovhakket tomat)
1 dl vann (eller 2 dl vann dersom du bruker ferske tomater)
3 dl yoghurt naturell
6 kyllingfileter
75 g cashewnøtter, grovhakket
150 g (ca en halv boks) kokosmelk
Salt og pepper
Fersk koriander

Smelt smøret i en kjele, tilsett løk, hvitløk, ingefær og chili. Fres til det blir gyldent.

Ha i garma masala og la det koke på middels varme i 2 minutter. Tilsett tomat, vann og yoghurt og la det koke opp. Skru ned varmen og la det måkoke i 10 minutter.

Skjær kyllingfiletene i terninger og ha i kjelen. La det småkoke i 2 minutter. Tilsett kokosmelk og cashevnøtter og la det småkoke i ytterligere 5 minutter. Sjekk at kyllingen er gjennomkokt. Smak til med salt og pepper.

Server med ris og et dryss av frisk koriander.

torsdag 14. oktober 2010

Hamburgerbrød


Jeg skal ikke nekte for at det finnes halv- og helfabrikata av god kvalitet og med bra smak. Også når det gjelder brød og brødprodukter. Hamburgerbrød, derimot, er etter min mening tilnærmet uspiselig. Ett problem er at man ofte ikke vet når butikkene tinte opp de fryste posene, og sjansen for å finne grønne flekker på "brødene" er stor. Et annet problem er smaken, selv på burgerbrød uten grønne flekker. Det kan virke som om burgerbrødene og plastposen de selges i er laget på maskin, med stort sett de samme ingrediensene.


Etter min mening er det altså mye smak å vinne på å bake selv. Det vil si, jeg får min kjære kjøkkenmaskin til å gjøre det meste av jobben. Oppskriften har jeg hentet fra Familiekokeboka av Gausdal & Alfsen og gir 12-16 brød. Hvis planlegging er en av dine sterke sider lager du dobbel eller trippel porsjon og provianterer i fryseren. Oppskriften kan også brukes til å lage pølsebrød.


Enkle hamburgerbrød

12-16 brød
25 g gjær
3.5 dl lunkent vann
500 g hvetemel
2 ss olivenolje
1 ts salt
(Urter)

Melk til pensling
Frø

Gjær røres ut i lunkent vann og blandes med resten av ingrediensene i en kjøkkenmaskin. Burgerbrødene er gode uten smakstilsetning, men kan gjerne pimpes med litt hvitløk, hakket timian eller oregano, små biter av solttørket tomat eller oliven, eller noe annet som vil gå godt til burgeren du planlegger å putte inn i brødet.

Elt deigen i kjøkkenmaskin på middels hastighet i drøyt 10 minutter. Eller la armmusklene få kjørt seg på kjøkkenbenken.

Dekk deigen med plastfolie og la den heve til dobbel størrelse.

Del den hevede deigen i små emner og trill boller. Trykk bollene flate på en bakepapirkledd stekeplate. Pensle med melk og strø på frø. Jeg bruker sesamfrø, men solsikkefrø og valmuefrø passer også fint.

La burgerbrødene etterheve i ca 30 minutter. Stek på 220 grader i ca 12 minutter. Avkjøl på rist.

onsdag 13. oktober 2010

Elgburger med bacon, eple, sopp og potetbåter


Elg er flott viltkjøtt. Det smaker av skog, men har en langt mildere viltsmak enn for eksempel rein. Vi har mye kjøttdeig av elg i fryseren, og kun fantasien setter grenser for hva godsakene kan brukes til.

Elgburger er et åpenbart alternativ. Lokale burgersjapper oppover Østerdalen har elgburger på menyen, slik som Soppen ved Elverum. Jeg vil i all beskjedenhet påstå at min variant, kjemisk fri for Thousand Island og med hjemmelagde burgerbrød, er et ok alternativ. Min mann, som har betydelig kompetanse på burger-spising, har ikke alltid vært overbegeistret for forsøk på å forvandle storfekjøtt til saftige burgere. Men dagens elgburger ble applaudert og han gikk god for tre porsjoner.

Madickens burgermeny er hjemmelaget all the way. Ingen dressing på flaske, ingen Hoffs opphøgde potteter, og ingen grillkrydder. Det kan kanskje høres ut som en tidkrevende operasjon. Men det er det ikke.

Hamburgerbrød er enkle å lage. Og når man først drar frem mel og kjøkkenmaskin kan man like gjerne lage en stor porsjon og fylle fryseren. Oppskrift på enkle burgerbrød finnes
her.

Potetbåter, som selges inn hos vår datter under betegnelsen "sips", er bakt i ovnen. Det er mulig å gjøre dette på en sunnere måte, men jeg er raus med olivenoljen og drysser over en spiseskje maldonsalt. Samt noen kvaster timian. Inn i ovnen på 200 grader, i ca 45 minutter eller til potetbåtene er gyldne.

Hjemmelaget majones er en mulighet. Jeg har valgt å heller lage tyttebærrømme som, ikke overraskende, består av tyttebær og rømme. Man kan selvfølgelig bruke creme fraiche, men personlig går jeg for mest mulig norsk nasjonalromantikk når jeg først er på elg-kjøret. Ferske tyttebær, frosne tyttebær eller tyttebærsyltetøy - bruk det du har.

Elgburger lages slik:

500 g malt elgkjøtt blandes med 1 egg, 1 ts salt, 0.5 ts pepper og 2 ss hakket frisk timian. Form runde boller i passe burgerstørrelse, og klem ned slik at de blir et par cm tykke. Stek i grillpanne (eller på grill) på middels høy varme. Mot slutten av stekingen legger jeg på ost. Jeg syns Norvegia funker fint, men hvis du vil være litt crazy kan du bruke blåmuggost.



Bacon er bra burgerfølge, og på en elgburger er det åpenbare valget skogsbacon.

Jeg liker frukt på burgeren, og steker noen skiver eple raskt i baconfettet.

Sopp passer fint til mat fra skogen. Skjær sopp etter eget ønske i skiver og stek noen minutter i tørr panne på middels høy panne. Når soppskivene begynner å få litt farge tilsettes 1-2 ss smør. Rør rundt slik at smøret trekkes inn i soppen. Soppen er ferdig nå smøret er absorbert inn.

Server med frisk salat, tyttebærrømme, eller eventuelt majones, bacon såfremt lowfat ikke er et tema, og sopp og/eller eple.





Elgburger med ost, bacon, eple og tyttebærrømme



Elgburger med ost, bacon og sopp

Pasta alla carbonara


Jeg vil påstå at jeg er den i familien som spiser mest frukt og grønt. Jeg elsker frukt og bær, og syns godt tilberedte grønnsaker kan være høydepunktet i en middag. Min mann, derimot, liker ikke frukt og bær og spiser det så godt som aldri. Derfor føles det ikke helt riktig at jeg nå er igang med forkjølelsesrunde nummer 2 denne høsten, mens min mann som vanlig er frisk som en fisk. Er det ikke meningen at inntak av massive mengder vitaminrik frukt skal gi bedre immunforsvar?

Uansett, på en slik dag er det kjapp og enkel mat som gjelder. Pasta carbonara faller definitivt inn i den kategorien, og spises derfor svært ofte hjemme hos oss. Italiensk pasta alla carbonara er uten fløte, men vi velger den eksporterte varianten og går for en kremet pasta.

Pasta carbonara

3 porsjoner

Pasta til 3
150 g bacon eller pancetta
3 fedd hvitløk
3 dl fløte
2 dl revet parmesan
Olivenolje
3 eggeplommer
Salt og nykvernet pepper
0.5 sitron, saft
Frisk basilikum
Parmesan

Gjør klart pastavann til koking. Jeg bruker helst tagliatelle eller spaghetti.

Steke bacon eller pancetta. Pancetta smaker best, men jeg bruker ofte Gildes skogsbacon som er lettere tilgjengelig. Legg bacon på kjøkkenpapir mens resten forberedes.

Mens pastaen koker gis fløte og revet parmesan et oppkok. La det koke i et par minutter.

Finhakk hvitløk og ha i en stekepanne med litt olivenolje på middels svak varme. Skyll den ferdigkokte pastaen i kaldt vann, la vannet renne av og ha pastaen i stekepannen. Hell over blandingen av fløte og parmesan og smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Ta stekepannen av platen og rør eggeplommene inn i pastaen. Server med bacon pluss skiver av parmesan og frisk basilikum.



tirsdag 12. oktober 2010

Tom kha gai. Minus kha.



Jeg har tidligere tilkjennegitt en forkjærlighet for thailandsk mat. De friske fine smakene, som er sterke uten å være overveldende og som ofte inkluderer noe søtt, sjarmerer mine smaksløker i senk.

Tom kha gai betyr kyllingsuppe med galangal. Å lage tom kha gai uten galangal blir altså litt som å lage tomatsuppe uten tomat. Som tidligere nevnt er det manko på innvandrerbutikker i nabolaget, og jeg gidder sjelden å dra inn til byen for å kjøpe én ingrediens. Og galangal selges ikke på nærbutikken. Men ingefær er tilgjengelig.


Gårsdagens middag ble dermed en thai-inspirert kyllingsuppe med kokosmelk og ingefær. Jeg fulgte ingen bestemt oppskrift, men gikk for en barnevennlig variant. Min datter likte det hun fikk servert, og jeg mener suppen beholdt de gode smakene tross en relativt beskjeden kryddermengde.

Thailandsk kyllingsuppe med kokosmelk og ingefær

3 porsjoner

1 ts tørket kafferlime blad
2 sitrongress (eller 5-6 syltede sitrongress på glass)

3 sjalottløk
2 ss revet ingefær
5 dl kokosmelk
6 dl kyllingkraft, eller buljong
1 -2 ts sambal oelek
1-2 ss (asiatisk) fiskesaus
2 ts sukker

1-2 lime, skall og saft
3 kyllingfilet
2 vårløk

Koriander

Finhakk sjalottløkene og knus kafferlimebladene. Ha kafferlime og sjalottløk i en kjele og la det surre på middels varme i et par minutter.

Skjær av den nedre enden av sitrongresset og fjern det ytterste laget på stilkene. Bank den gjenværende delen og finhakk. Har du ikke ferskt sitrongress kan du bruke syltet sitrongress på glass som selges i matbutikker av en viss størrelse.

Tilsett kokosmelk, sitrongress og revet ingefær og la det koke i fem minutter.

Bruk en kyllingkraft eller buljong som ikke er for salt (enkelte buljonger er veldig salte...). Tilsett kraften og la det koke opp. Smak til med sambal oelek, sukker og fiskesaus. Vær forsiktig med fiskesausen, den kan gjøre suppen i overkant salt. La det koke i fem minutter. Smak til med limesaft og revet limeskall.

Kyllingfiletene skjæres i mindre biter, vårløken kuttes i tynne skiver. Ha kylling og vårløk i suppen kort tid før servering, kyllingen skal kun koke i noen få minutter (3-4 minutter). Ta ut en bit og skjær i to for å sjekke om den er gjennomkokt. Dersom kyllingen blir liggende i den varme suppen etter at den er ferdigkokt blir den raskt litt tørr.

Server med ris og et dryss frisk koriander.

mandag 11. oktober 2010

Kjeks med sjokolade og valnøtter




Min mann og jeg ser mye reality-tv. Folk som lar seg sperre inn i et hus i 100 dager, eller på en øde øy for den del, er ikke vår greie. Men matglade typer i konkurranse om å lage bra mat er gøy.

En av favorittene er amerikanske Top Chef. Deltagerne, som riktignok er profesjonelle kokker, tryller frem fantastiske kreative retter på minimalt med tid. Serien krydres selvfølgelig med drama og intriger, men hovedfokus er på maten.

Etter åtte sesonger vises nå en spin-off: Top Chef Just Desserts. For konditorer og dessert-kokker. Deltagerne lager noen helt utrolige retter. Sånt som
mørk sjokolademoussekake med Grand Mariner sjokoladesaus og mango panna cotta med Açaí gele og pasjonsfrukt sorbet. Ikke helt den type desserter jeg hiver sammen etter middagen. Men da en av konkurransene var å bake for kakesalg på en skole så jeg min mulighet. En enkel kjeks med sjokolade og valnøtter fikk gode tilbakemeldinger fra dommerne og oppskriften syntes å være overkommelig. Jeg har oversatt oppskriften til norske måleenheter og gjort et par justeringer.

Kjeksen er sprø, og mangler det litt seige senteret mine favorittkjeks har. Men valnøttene gir en rund fin smak, og sjokoladen blir ikke overveldende slik som i mange andre varianter av sjokoladekjeks. Kjeksen gir meg assosiasjoner til en julekake, men jeg kan ikke huske hvilken.

Kjeks med sjokolade og valnøtter

25-30 kjeks

1,75 dl sukker
1.75 dl brunt sukker
200 g smør
2 egg
0.5 ts natron
0.5 ts bakepulver
6 dl hvetemel
1 ts vaniljesukker
0.5 ts salt
200 gr kokesjokolade
3 dl valnøtter




Rør sukker og smør til en jevn krem. Visp inn eggene. Bland de tørre ingrediensene godt sammen og rør inn røren. Hakk sjokolade og valnøtter og vend forsiktig inn.

Form små kuler som trykkes ned på en bakepapirkledd stekeplate. Stekes på 200 grader i 10 minutter.

Avkjøl på rist.

søndag 10. oktober 2010

Søndagsskryt



Jeg har verken utgitt kokebok, fått plass på kokkelandslaget eller blitt kontaktet av Christen Sveeas med spørsmål om jeg vil jobbe på det nye Bagatelle. Men madickens mat har havnet på sol.no sin liste over matblogger. Frem med smør og sukker, dette må feires.

Engelske frokostmuffins



Hovedingrediensen i en god helgefrokost er tid. Og selv om vi som småbarnsforeldre ofte klager over travle dager har vi tid til å forberede frokosten i helgene. Yngstemann har det travelt og vil gjerne stå opp i seks-tiden for å rekke en god treningsøkt før første hvil klokken åtte. Hun som er to år eldre kommer tassende nærmere halv åtte for å se Barnas Supershow, et program som synes å handle primært om hvor dumme de voksne er. Når den av oss med stemmerett og førerkort som ikke har stått opp med barna entrer banen og det er klart for å iverksette Operasjon Helgefrokost har den andre hatt timer på å forberede.

Inspirert av matbloggen
Vaffelhjerte lagde jeg i dag engelske frokostmuffins. Det er ikke noe man hiver sammen før jobb tidlig en tirsdag morgen, men passer fint inn i tidsplanen som ble beskrevet over.

Jeg har egentlig ikke hatt et godt forhold til engelske frokostmuffins. Mitt første, og frem til nå eneste, møte med Muffin var resultat av en handletur på Tesco under studietiden i London. Og etter å ha tvunget i meg en muffin i mangel på andre frokostalternativer konkluderte jeg med at dette ikke var for meg. Men den hjemmelagde varianten viste seg å være en helt annen greie.

Med posjerte egg og Hollandaise omformet min mann muffinsene til to velsmakende porsjoner Eggs Benedict. Vår datter spiste frokostmuffins med hjemmelaget jordbærsyltetøy, mens vår sønn spiste muffin au naturale. Bare velstand.




Engelske frokostmuffins
Oppskrift fra Vaffelhjerte

Gir 12 solide muffins

1 pakke tørrgjær
0.5 ts bakepulver
750 g hvetemel
1 ts salt
2 ss sukker
2,5 dl vann
2,5 dl melk
50 g smør
Durumhvete

Tørrgjør, bakepulver, hvetemel, salt og sukker blandes godt i en bakebolle. Smelt smør og bland med melk og vann. Varm væsken til 37 grader og rør inn i de tørre ingrediensene. Elt sammen til en smidig deig og sett til heving i ca 1 time.

Kjelve ut deigen til en 2 cm tykk leiv. Trykk ut runde emner med en form som har en diameter på ca 10 cm. Dryss durumhvete på et bakepapir, legg emnene oppå bakepapiret og strø durumhvete over. La det etterheve i 30 minutter.

Frokostmuffin stekes i tørr stekepanne på middels varme. Jeg stekte dem i totalt 20 minutter og snudde muffinsene hvert andre minutt for å forsikre meg om at de ikke ble brent.

Avkjøl på rist og server som Eggs Benedict, eller med eggerøre, eller med syltetøy eller med noe annet snasent fra frokostbordet.



lørdag 9. oktober 2010

Semulegrøt og kappspising



Min datter er skeptisk til grøt. Jeg tror det er konsistensen hun reagerer på. For henne er grøt-konsistens ensbetydende med babymat, og det er hun bare sååå ferdig med.

Min sønn, derimot, elsker grøt. Heldigvis, tatt i betraktning at han ennå ikke er 8 måneder, og at tannsettet foreløpig består av to små riskorn som går i ett med tannkjøttet. Han er i det hele tatt ikke veldig kresen, men spiser det meste. Så lenge maten oppfyller to ufravikelige kriterier: det må være grøt- eller puré-konsistens på sakene, og det må smake søtt. Vi trodde en stund at han ikke ville spise middagsmat, men så lenge middagen er godt most og dyppet i en søt fruktmos går det ned på høykant. Grøt er imidlertid en klar favoritt. Dersom Askeladden på ny blir utfordret til kappspising av grøt med troll eller lignene bør han ta seg en tur hjem til oss. Lillebror har et triks eller to å lære bort.

Uansett. Yngstemanns appetit for grøt har fått storesøster til å fundere. Hvordan kan han spise så mye av noe som ikke smaker godt? Kan det være at han får en grøt som smaker annerledes enn den de voksne prøver å lure meg til å spise? Og hva er det med all skryten han får når han spiser? Mamma og pappa syns åpenbart det er helt fantastisk at noen tar seg noen skjeer grøt. For det er jo ikke det at jeg ikke kan, hvis jeg vil. Kan hende jeg skulle spise et par skjeer for å vise både store og små hvem som egentlig er best på grøtspising her i huset?

En porsjon semulegrøt kom på bordet. I de spennende tallerkene som mormor har kjøpt, med Putte i blåbærskogen på. Lillebror hev innpå i kjent stil. Storesøster følte nok at hun hadde et konkurransefortrinn ved at hun hadde knabbet til seg favorittskjeen med mummi på - den lillemann egentlig spiser kveldsmat med. Men dessverre. Allerede etter to munnfuller måtte hun gi tapt. Grøt er for babyer uten tenner. Storesøster må bare leve med at lillemanns grøtspising applauderes, mens hennes kunstykker forbigås i stillhet. Spising av parmesan, eggerøre og syltetøy, stående på én fot i Ikea-stolen, det er for et mer avansert publikum. Slik er det å være et misforstått geni.

Semulegrøt

1 l melk
1.25 dl semulegryn
3 ss smør
2 ss sukker
(0.5 ts salt)

Kok opp melken i en kjele. Skru ned varmen og visp i semulegrynene. Rør godt og ofte slik at grøten ikke blir klumpete eller svir seg i bunnen av kjelen. La koke på svak varme i 10 minutter. Rør inn smøt og sukker, og eventuelt salt. Jeg dropper saltet hvis junior skal spise.

Server varm slik den er til småttiser, eller med litt sukker for dem som er store nok til å betale tannlegeregningen selv. Eller la den avkjøle og server med rød saus eller varme bær.

torsdag 7. oktober 2010

Tomatsalsa


Jeg er ikke overbegeistret for pølser. Likevel står pølser stadig på menyen. Og med litt godt tilbehør må jeg innrømme at det faktisk kan være helt ok. Tomatsalsa går fint sammen med pølser. Denne varianten er av den litt spicy typen, ønsker du en mildere variant er det bare å droppe chili.

Tomatsalsa

4 søte tomater av god kvalitet
0.5 rødløk
0.5 chili
1 ss sheryyeddik
1 ss hakket basilikum
0.5-1 ts sukker
Salt

Fjern den bløte kjernen på tomatene. Skjær resten i terninger. Bland med hakket rødløk og finhakket chili. Rør inn sherryeddik og smak til med salt og sukker. Strø over basilikum.

La det stå og trekke i kjøleskapet i 30-60 minutter før servering.

onsdag 6. oktober 2010

Lammekjøttboller med tabbouleh og baba ghannouj




Jeg husker godt et av mine første møter med libanesisk mat. Vi satt rundt et bord overfylt med utallige varianter av mezze. Ulike salater, hoummus og baba ghannouj, 4-5 ulike typer nøtter, ost, små brød med zaatar, syltete grønnsaker, oliven, fritert kjøtt, kibbi og så videre og så videre. Jeg spiste så mye at jeg var usikker på om jeg ville klare å gå hjem. Og først da jeg fikk en stor tallerken grillet kjøtt foran meg skjønte jeg at mezze kun er starten på en libanesisk middag. Libanesisk mat er generøs.

I god norsk nøysommelig tradisjon sto mezze på gårsdagens meny - som hovedrett. Min mann lagde lammekjøttboller med hvitløk, timian og spisskummin mens jeg stilte med tabbouleh og baba ghannouj.

I mangel på en god innvandrerbutikk i nærheten ble aubergine-dippen baba ghannouj en alternativ variant. Den lages egentlig med tahini (sesampasta), men av en eller annen grunn inngår ikke tahini i sortimentet på den lokale Prix-butikken. En god dæsj yoghurt ga ikke helt samme resultat, men det funket.

Både tabbouleh og baba ghannouj smaker ypperlig til grillet kjøtt.


Tabbouleh

4 porsjoner
1 dl bulgur hvete
5 vårløk
5 dl finhakket bladpersille
0.25-0.5 dl finhakket mynte
3 tomater
1 sitron, saft
2 ss olivenolje
Salt & pepper

Kok opp 2 dl vann. Ha i bulgur og la det trekke under lokk i 10-15 minutter. Sett til avkjøling. Dersom du ikke har bulgur hvete kan du bruke couscous.

Finhakk vårløk og bland med finhakket bladpersille. Tlsilsett finhakket mynte, smak til slik at myntesmaken ikke blir overveldende. Fjern kjernen i tomatene og skjær i små terninger.

Bland avkjølt bulgur og blandingen av persille, mynte, vårløk og tomat. Smak til med olivenolje, sitron, salt og pepper.





Baba ghannouj

4 porsjoner

2 aubergine
5 ts tahini, eller 2 ss tyrkisk yoghurt
3 ss sitronsaft
1.5 ts salt
1-3 hvitløksfedd

2 aubergine bakes i ovn med grillelementet på til "kjøttet" i auberginene er mykt. Skrell av skinnet under kaldt rennende vann, eller skrap ut kjøttet med en skje. Mos aubergine-kjøttet med en mikser eller en gaffel og rør inn tahini. Eller yoghurt dersom du, som meg, ikke har tahini tilgjengelig. Tilsett sitronsaft og salt, smak til med hvitløk.



tirsdag 5. oktober 2010

Sjokoladekake med kefir

Oppskriftsboken min teller iallefall 4 ulike oppskrifter på enkle sjokoladekaker som smaker bra. I denne varianten, hvis oppskrift jeg har fått av en kollega, benyttes surmelk. Resultatet er en myk og svært saftig variant som fint kan holde seg i flere dager. Kaken funker i ulike settinger: på barnebursdag, på grillfest og på jobb-kaffe. Eller, som et tilfeldig valgt eksempel, for å feire at Viking vinner 3-1 over Strømsgodset.

Glasur-oppskriften endres litt hver gang. Sånn rent personlig foretrekker jeg å bruke et par kopper sterk espresso i glasuren. I en mer barnevennlig variant utgår kaffe, og jeg er mer forsiktig med mengden kakao. Litt appelsinjuice er også et godt alternativ.

Sjokoladekake med kefir


500 g sukker
300 g smør
4 egg
500 g mel
2 ts natron
1 ts salt
4 ss bakekakao
1 ts bakepulver
4 ts vaniljesukker
7 dl kefir

Smør og sukker røres hvitt. Rør inn eggene, ett egg av gangen. Bland sammen de tørre ingrediensene og sikt i røren. Spe med kefir og bland godt sammen til en jevn røre.

Hell røren i en bakepapirkledd langpanne. Stekes midt i ovnen på 180 grader i 40-45 minutter.


Glasur
Ha 500 g melis og 2-3 ss kakao i en bolle. Bruk gjerne også 1-2 ts vaniljesukker. Bland i ca 150 g smeltet smør, og eventuelt espresso og/eller appelsinjuice. Ha i litt væske av gangen slik at glasuren ikke blir for tynn.




Moussaka


Da jeg møtte ham som etterhvert har blitt min mann var mitt middagsrepertoar mildt sagt begrenset. Jeg kunne pimpe en Pizza Grandiosa, jeg kunne speile egg og jeg kunne varme opp "Penne Carbonara" fra en Findus-pakke. Og siden jeg bodde i en leilighet uten stekeovn utgikk det første alternativet.

Vi flyttet etterhvert sammen, i en leilighet med stekeovn. Jeg mistet dermed min gode unnskyldning for å servere potetgull og kald øl til middag, og skjønte at noe måtte gjøres. Jeg måtte rett og slett begynne å lage mat. Min mann var allerede dreven på kjøkkenet og disket opp med stadig nye kulinariske høydepunkt, men det slo meg at han nok ville sett pris på om jeg kunne stå for middagen iallefall en gang eller to i måneden. Etter iherdig leting etter aktuelle oppskrifter fant jeg ut at moussaka kunne være verdt et forsøk. Det viste seg å være riktig.

Det tar litt tid å lage moussaka. 18 ingredienser og 3 ulike prosesser. Pluss drøyt 40 minutter i stekeovnen. Og en salat. Men det er på ingen måte komplisert. Nå som lammekjøtt er lett tilgjengelig i butikkene er det særlig enkelt.


Moussaka
4 porsjoner

Aubergine
Del 1-2 aubergine i skiver som er ca 1 cm tykke. Strø på rikelig med salt på skivene og legg dem i et dørslag eller på en rist i minst 30 minutter slik at de "svetter" ut væske. Dermed unngår du vasne aubergine-skiver i bunnen av moussakaen, og et rennende sluttresultat. Skyll godt av saltet med vann og klapp skivene tørre med et kjøkkenhåndkle. Stek aubergine til de blir gyldene i olje i en panne på middels høy varme.

Kjøttsaus
1 stor løk
3-4 fedd hvitløk
olje
500 g lammekjøttdeig
1 boks hermetiske tomater
3 ss tomatpuré
2 ts oregano
2 ts kanel
0.5 ts pepper

Finhakk løk og hvitløk og stek gylden i olje på middels høy varme i stekepanne. Ha i kjøttdeigen og stek til den blir brun. Ha i hermetiske tomater og tomatpuré og smak til med krydder. La det småkoke i 10 minutter.

Ostesaus
3 ss smør
2 ss hvetemel
4 dl melk
3 egg
2 dl revet ost
0.25 ts muskat
Salt & pepper
Smelt smøret i en kjele og rør i hvetemelet. La det surre under omrøring på middels varme i et par minutter. Tilsett melken i en tynn stråle mens du rører kraftig for å unngå klumper. La det småkoke på middels lav varme i 5 minutter, husk å røre slik at det ikke svir seg i bunnen. Smak til med muskat, salt og pepper. Ta kjelen av varmen og tilsett revet ost. Visp sammen eggene og rør inn i sausen.



Legg aubergine-skivene slik at de dekker bunnen i en ildfast form. Fordel kjøttsausen over aubergine-skivene. Hell ostesausen oppå kjøttsausen og dryss tilslutt over 0-5-1 dl revet parmesan.

Stek på 180 grader i ca 45 minutter. Server med salat, gjerne gresk-inspirert med rødløk, agurk, fetaost og oliven.



mandag 4. oktober 2010

Frokost - helt enkelt


Jeg er et frokost-menneske - dagens første måltid er ofte det jeg ser mest frem til. Cowboy-varianter med bønner, bacon og denslags er imidlertid ikke min greie, jeg blir rett og slett litt småkvalm og trøtt av fett og stekt kjøtt på tom mage. Jeg foretrekker enkle, lette og klare smaker, med fiber, surmelk eller yoghurt og en frisk og søt avslutning. Og kaffe!

Hovedutfordringen med (hverdags)frokosten er at den må lages i løpet av minutter. Derfor er dette måltidet sjelden resultatet av matlaging, det handler heller om å finne frem produkter som passer sammen uten at de trenger tilberedning.

Akkuratt nå er min favoritt tyrkisk yoghurt med honning og nøtter. Som en liten frokost-dessert etter et knekkebrød eller to. Enkle saker med enkle smaker.

lørdag 2. oktober 2010

Byens beste? Pizza på Enoteca

Bildet er hentet fra www.enoteca.no


Skogsbarna våre trenger litt urban trening så vi har tilbrakt dagen i byen. Vår datter, som for under et år siden bodde i et av Schweigaardsgates mest trafikkerte kryss, holdt seg for ørene og fulgte biler, trikk, busser og folkemengder med store øyne. Lillemann valgte en mer blasert tilnærming og sov seg gjennom byen. Vi streifet innom Matstreif, og konstaterte at det også i år var litt for mye folk til at området var tilgjengelig med barnevogn(er). Turen ble derfor avsluttet på Frogner, hvor de ifølge min mann lager byens beste pizza.

Enoteca er en vinbar i Bygdøy Allé som serverer enkle italienske retter. Lokalet er lite og litt trangt, men vi fikk plass alle mann. Jeg gir dessuten et ekstra pluss til alle steder som har barnestoler, mat smaker bedre uten en ivrig og veivende baby på fanget. Min manns favoritt sto ikke lengre på menyen: pizza med italiensk spekk og gorgonzola. Men vi var storfornøyd med det vi fikk servert. Et stykk pizza med kjøttboller, hvitløk, sjampinjong og cherrytomater, og et stykk pizza med parmaskinke, ruccola og parmesan. Oppå tynne, fine bunner med super-sprø skorpe, og saus med rik oregano-smak. Pluss godt brød med olivenolje&balsamico mens vi ventet.

Om det er byens beste pizza skal jeg ikke uttale meg om. Det kan gå inflasjon i betegnelsen, jeg lar meg lett begeistre av italiensk pizza. Men jeg kan si såpass at pizzaen fra Enoteca kommer høyt opp på min topp-3-liste.
Related Posts with Thumbnails