To be continued...
tirsdag 31. august 2010
Operasjon Sur Deig, dag 1
To be continued...
Testing testing: Wok med svin og koriander
Gårsdagens utgangspunkt var to stykker ytrefilet av svin, en potte koriander og en pakke rød chili. Resultatet kunne absolutt spises, men jeg trenger nok mer trening for å unngå å oversteke kjøttet. Note to self: ha alt klart før wokingen begynner. Kutting av grønnsaker mens rester av marinaden blir liggende i en super-varm wok genererer mye ekstra arbeid. Jeg brukte sikkert 15 minutter på å fjerne forkullede chili-rester før jeg kunne steke grønnsakene...
Smakene fungerte bra, og med litt wok-trening vil også konsistensen på kjøttet bli riktig. Dette er mat som kan forberedes kvelden før, slik at maten kan komme raskt på bordet en travel ettermiddag. Kjøttet kan med fordel ligge i marinaden over natten og oppkuttede grønnsaker står seg i lufttette bokser. I kjøleskap, selvfølgelig.
Her er oppskriften:
Wok med svin og koriander
300 g svinefilet
Marinade av
Grønnsaker
1 liten rødløk
1 rød paprika
2 vårløk
Skjær grønnsakene i omtrentlig like store stykker. Legg vårløken for seg, den skal stekes kortere tid enn resten.
Wok
Sett wok-pannen på høy varme, tilsett smaknøytral olje når woken er varm. Stek kjøttet i 3 omganger, i drøyt 30 sekunder. Fjern rester av marinaden fra pannen. Ha i alle grønnsakene minus vårløk. Sørg for bevegelse i pannen og stek grønnsakene i 3 minutter. Tilsett vårløk og stek i ytterligere 30 sekunder. Tilsett kjøttet og restene av marinaden og la trekke i ett minutt eller to.
Server med dryss av koriander og nudler eller ris.
søndag 29. august 2010
Mammas eplekake
Før vi flyttet ut til huset ved skogen bodde vi i Gamlebyen. Ikke langt unna Torgerstuen kafé. Som vi ofte besøkte, primært for å få en bit av deres særdeles gode eplekake. Nå må vi lage eplekakene våre selv, men det er jo ikke vanskelig. En enkel sak å røre sammen når noen stikker innom for å ta en kaffe og lufte barna en søndag formiddag.
Jeg bruker en oppskrift jeg har fått av min mor. Den er ganske lik kaken til søstrene Torgerstuen: lett og saftig i bunn, sprø og søt i topp. Her er oppskriften:
Mammas eplekake
3 egg
250 g sukker
50 g smør
2 dl melk
2.5 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
250 g hvetemel
Eplebåter fra ca 4 epler (jeg foretrekker å bruke syrlige grønne, f.eks. Granny Smith)
Sukker og kanel til å strø på
lørdag 28. august 2010
Det beste jeg vet
Helgefrokost med amerikanske pannekaker
Amerikanske pannekaker har ved et par anledninger hatt gjesteopptreden ved helgefrokosten. For å være helt ærlig syns jeg at amerikanske pannekaker kan være litt smakløse. Derfor bruker jeg surmelk og en del sukker i røren, med det resultat at pannekakene ligner norske sveler eller lapper. Som jo er bedre enn pannekaker. Men det føles på en måte mer legitimt å servere pannekaker enn sveler til frokost. Uansett, her er oppskriften:
Amerikanske pannekaker
4 dl kulturmelk
50 g smeltet smør
2 egg
5 dl hvetemel
1 ts natron
4 ss sukker
1 ts salt
Eggene piskes lett og røres sammen med kulturmelk og smeltet smør. Tilsett de tørre ingrediensene og rør lett sammen til en røre. Stekes i smaksnøytral olje på middels varme. Snu pannekakene når de bobler på oversiden og er gyldene under. Server med lønnesirup.
fredag 27. august 2010
Hvorfor har ingen fortalt meg om dette før?
Merk dog at Clotilde Dusolier på Chocolate & Zucchini beskriver visse problemer med oppskriften, og lyktes først på tredje forsøk. Hun er imidlertid surdeigfanatiker.
torsdag 26. august 2010
Gjesteblogger: Stekte kantareller
Soppen stekes på middels høy varme. Bruk først nøytral olje og ikke ha for mange sopp i pannen samtidig - for mange sopp kjøler ned pannen og du ender opp med kokte kantareller (ikke snadder!). La soppen få ligge i ro og surre i oljen. Ikke fall for fristelsen til å riste i pannen eller røre rundt, dette vil også føre til koking av kantarellene (som altså ikke er snadder).
Etter et par minutter tilføres godt smør og du kan nå riste i pannen/røre rundt slik at hele kantarellen blir stekt og får den gyldne gode overflaten smøret gir. Salt og pepper må til. Jeg pleier også å tilføre litt hvitløk på dette tidspunktet, men det er en smakssak. Ett minutt etter smør og evt hvitløk er tilført er det bare å legge dem på et kjøkkenpapir slik at de ikke blir for bløte når du legger dem på brødet.
Så er det bare å fordele kantarellene på de ferdig grillede landbrødene, strø fersk revet parmesan over og servere retten med et smil.
Nok en hyllest til bær: Pavlova
Man kan selvfølgelig eksperimentere. Med sjokolade og ulike typer eddik i marengsen. Med vanilje, lavendel og sitron i kremen. Men på denne tiden av året bør bærene få spille førstefiolin. Så kan man heller jazze opp krem og bunn til vinteren, når tilfanget av bær er å finne i fryseren.
Pavlova med blåbær og bringebær
4 eggehviter
Pisk eggehviter og salt stivt. Tilsett sukker og pisk til massen blir seig og sukkeret er smeltet. Rør inn maizena og balsamicoeddik. Hell marengsmassen på et bakepapirkledd stekebrett og bruk en slikkepott til å forme en kakebunn. Stekes i 150 grader i ca 1 time. Bunnen skal være seig inni og helt sprø utenpå. La kaken avkjøles inni ovnen etter steking med ovnsdøren på gløtt.
Når kaken er avkjølt legges den på et serveringsfat. Pisk krem av fløte, vaniljesukker og litt sukker. Fordel kremen på kaken. Legg på rikelig med friske bær og server!
tirsdag 24. august 2010
Bringebærmuffins med hvit sjokolade og rom
Pasta med scampi
500 g scampi (rå)
Kok pasta.
Finkuttet chili og hvitløk stekes i 3 ss olivenolje på lav varme til det blir blankt. Tilsett cherrytomater delt i to og stek i 3 minutter. Ha så i babyspinat og grovhakket basilikum, før hvitvinen helles på. Slå av varmen og la det surre under lokk i noen minutter.
Scampiene renses og stekes på middels sterk varme i 1 ss olivenolje til de er rosa, ca 1 minutt på hver side.
Skyll den ferdigkokte pastaen i rennende vann. Bland scampiene i tomat-blandingen, smak til med salt&pepper og hell over pastaen.
Spis!
mandag 23. august 2010
Oliviers & Co på Storo
Urtesalt og olivenolje med basilikum
Pannekaker
Jeg lager oftest pannekaker uten oppskrift. Men de blir et par hakk bedre dersom jeg bruker min manns oppskrift. Den følger her:
Pannekaker
Neste gang jeg skal lage pannekaker vil jeg imidlertid prøve en litt sunnere frokost-variant. På bloggen Henriette sin har jeg funnet en variant som ser ut til å være saftig og god - med havregryn og cottage cheese. Oppskriften ligger her.
lørdag 21. august 2010
En fiske-opplevelse
I går ble jeg nemlig invitert på fiskemiddag av en god venninne. Ovnsbakt laks i en koriander-, chili- og ingefær-marinade basert på soyaolje og fiskesaus. Med ris og grønnsaker. Jeg har hatt en grunnleggende skepsis til laks etter å ha fått servert tørre varianter litt for ofte. Men min venninnes utgave feide all tvil av banen - den var super-saftig og svært smakfull. Hemmeligheten er vel, som alltid, gode råvarer, varsomhet med varmen og smarte smakssammenestninger.
Takk M!
fredag 20. august 2010
Sjokolademuffins med sjokoladebiter
torsdag 19. august 2010
Frokost
onsdag 18. august 2010
Tjukk-snipp
Jeg har vokst opp i et hjem hvor mat og matlaging har stått sentralt. Min mor er kokk av yrke og det må vel også sies om min mormor. Siden jeg var barn har begrepet familiehygge vært synonymt med gode matopplevelser, enten rundt middagsbordet, i sofaen en lørdagskveld eller med en god nistepakke i fanget.
Min mormor har et imponerende arsenal av bake-oppskrifter. Som fortsatt brukes flittig, til glede for barn, barnebarn, oldebarn, venner og naboer. En del av disse oppskriftene finnes ikke i moderne kokebøker. Mormor kaller det gammeldags mat. Jeg kaller det tradisjonsmat og har et ønske om å ta vare på oppskifter og teknikker. Blant annet gjennom denne bloggen.
Den ferdig utkjevlede deigen skjæres først på langs med et riflet skjærehjul.
Og så på tvers slik at stykkene, eller leivene, får ruter-form.