tirsdag 26. januar 2010

Frukt-fråtsing

Jeg har hatt en utrolig craving på frukt helt siden jeg ble gravid. Det er ikke det værste man kan få dilla på. Det er tross alt en annen sosial aksept for å spise store mengder frukt enn det er for å spise murpuss eller avispapir. De siste ukene har jeg spist både tre og fire appelsiner hver dag. Og nå har jeg oppdaget at Rema1000 har billig tropisk frukt. Så dagens lunsj var mango, kiwi og banan. Nam!



mandag 25. januar 2010

Vafler

Det er neppe en matrett jeg har laget flere ganger i mitt liv enn vafler. Røren er gjort på noen minutter, lages av ting jeg som regel har tilgjengelig og koster minimalt. Da jeg var singel, bodde alene og brukte penger på alt annet enn mat spiste jeg ofte vafler til middag. Min mann har heldigvis reddet meg ut av min forhenværende gastronomiske misère, men vafler steker jeg fortsatt. Gjerne sammen med min datter. Hun elsker å stå på kjøkkenet og røre, smake og kjenner på ingrediensene.



Jeg liker best vafler uten karedmomme eller annet krydder, og uten sukker i røren. Med surmelk. Jeg steker gjerne en litt finere variant, med mye fløte som gir sprø overflate. Men aller helst liker jeg lyse vafler med surmelk, og bare akkuratt nok smør til at røren ikke setter seg fast i jernet. Spises selvfølgelig lunkne, med hvitt sukker på.

Crème Brûlée

Crème Brûlée betyr visstnok brent fløte på fransk. Nå er det vel strengt tatt ikke fløten, men sukkeret på toppen som skal brennes. Og da jeg gjorde mitt første forsøk i går, viste det seg at ordet "brent" heller ikke skal tolkes helt bokstavelig. Tatt i betraktning at både brenneren og jeg var ny i gamet er jeg likevel fornøyd med resultatet. Kremen ble passe tykk, verken rennende eller hard. Og det ble knekk-karamell på toppen, selv om jeg har et stykke igjen når det gjelder pyro-teknisk kompetanse på kjøkkenet.

Egentlig en genial dessert som lages raskt, og som mer enn gjerne overnatter i kjøleskapet. Jeg koker forsiktig opp en blanding av 2 dl melk, 2 dl fløte, 70 gram sukker og en halv vaniljestang. Heller så dette i en tynn stråle oppi 5 sammenvispede eggeplommer. And that`s pretty much it. Det er lurt å bruke sil når denne blandingen skal over i de ildfaste skålene, slik at eventuelt skum ikke legger seg på toppen. Å finne den optimale steke-teknikk er alltid vanskelig. Ovner er forskjellig og skålene tåler varme på forskjellig vis. Jeg setter skålene i vannbad på 160 grader og er som regel fornøyd med resultatet etter 40 minutter.

Frokost

Når man er godt over middels høygravid, i permisjon og konstant småsulten - da blir frokosten relativt viktig. Dagens frokost del 1: Mango og espresso. Lett start, mye smak. Men hvordan skjærer man egentlig opp en mango på en effektiv måte? Jeg vurderer å investere i en slik mango-kutter...





Frokost del 2 er av den tradisjonelle typen: knekkebrød med brunost. Jeg elsker norsk frokost, med grove brød eller knekkebrød og med skivet pålegg. Sånn som brunost. Under lengre utenlandsopphold har jeg desperat lett etter erstatninger - uten å lykkes.





Related Posts with Thumbnails